Szponzorált linkek


 


YouTube - egy 21. századi sikertörténet

A YouTube mára a világ legnépszerűbb videómegosztó oldalává vált, néhány év alatt példátlan karriert futott be, mára nézettsége meghaladja a napi kétmilliárdot(!).

ingyen TV

A YouTube-ot 2005 februárjában alapították az USA-ban. Ekkor még semmi sem utalt arra, hogy pár év múlva a világ egyik leglátogatottabb oldalává fejlődik majd. A "Broadcast Yourself" (sugározd magad!) - máig is az oldal jelmondata. Ez olyannyira bejött, hogy a web 2.0 forradalom egyik éllovasának tekinthetjük a YouTube-ot, a legtöbb videó otthoni felhasználóktól származik. 2006 novemberében a céget felvásárolta a Google Inc., potom 1,65 milliárd dollárért (cirka 346 milliárd HUF). Azóta keresőbirodalom szárnyai alatt fejlődik tovább a videómegosztó, egy adat szerint 2010-ben percenként 24 órányi filmanyagot töltenek fel összesen a tagok szerte a világon.

Számos nagyvállalat és híresség is felismerte a YouTube-ban rejlő lehetőségeket, így legtöbben saját hivatalos csatornával rendelkeznek. Sokan a hírnevüket is az oldalnak köszönhetik, pl. Justin Bieber, a fiatal énekes.

Egyes országok betiltották a videómegosztót (legtöbbször vallási vagy politikai okok miatt) pl. Kína, Pakisztán, Marokkó. Néhány amerikai iskola is a YouTube cenzúrálása mellett döntött, legtöbb helyen azonban oktatási célokra használható.

Az Internet adatforgalmának egy jelentős hányadát adja az oldal, a keresőkben is nagyon népszerű. Ezt támasztja alá pl., hogy az elgépelt változatokra, mint pl. "ww.YouTube.com" vagy a "www.yutube.com" is többszázezren keresnek havonta.

A YouTube-on flash alapon nézhetőek a videók, és egy regisztrálást követően lehetőségünk van fel is tölteni filmeket, melyek hossza max. 10 perc, méretük pedig legfeljebb 2 GB lehet. Fontos tisztázni, hogy a szabályzat szerint olyan videókat nem oszthatunk meg, melyek jogai nincsenek teljesen a birtokunkban.
(pl. TV sorozatok, klipek, zenék).

Sokan szeretnék a gépükre is lementeni kedvenc poénvideójukat, vagy slágerüket, ezt az igényt elégítik ki a YouTube letöltő (downloader) programok. Manapság elég sok féle létezik, a videoletoltes.info honlap segít bemutatni ezek közül a legjobbakat.

A YouTube tehát töretlenül fejlődik, egy kiváló webes közösség azoknak akik szórakozni, tájékozódni vagy tanulni szeretnének. Akik pedig meg kívánják tenni az első lépéseket a majdani világhírnév felé, azok bátran töltsék fel karaoke videójukat és már várhatják is a bátorító (esetenként piszkálódó) kommenteket.