Szponzorált linkek

Gitár

MSN letöltés

Ingyen Játékok

Jogi információk a letöltésekhez

Jogvédett tartalmat letölteni TILOS!
Az videoletoltes.info oldal kizárólag a jogtiszta tartalmak letöltéséhez nyújt segítséget. Ha nem vagy tisztában egy anyag jogvédettségéről, azt javasoljuk akkor inkább ne töltsd le.

ingyen TV

A MAHASZ (Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége) honlapján többféle irányelvet találhatunk a szerzői jogokkal kapcsolatban, melyeket érdemes mindenkinek áttekintenie:

http://www.mahasz.hu/?menu=jogok_jogdijak&menu2=a_szerzoi_jogi_torveny

Fontos tudni, hogy a letöltés önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés, azaz másolat készítés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (CD-R, DVD-R) magáncélú felhasználás céljára készül és meg is marad e keretek között. Meg kell említeni, hogy arról egyelőre folyik a jogalkotói és jogalkalmazói berkekben vita, hogy jogsértő forrás felhasználásval készíthető-e jogszerűen magáncélú másolat., azaz például az interneten elérhető, oda engedély nélkül nélkül feltett hangfelvételről készíthető-e legális másolat. A német Szerzői Jogi Törvény szerint csak jogtiszta forrás esetén számíthat a magáncélra készült másolat jogszerűnek.

Fontos tudni a magáncélú másolásra vonatkozó szabályokat. A MAHASZ így foglal ebben állást:

A magáncélú másolást a hatályos szerzői jogi törvény szabad felhasználásnak minősíti. A szabad felhasználás azt jelenti, hogy a felhasználáshoz nem kell a jogtulajdonos hozzájárulását kérni, amennyiben a felhasználás az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

  • nem sérelmes a mű, előadás, hangfelvétel rendes felhasználására, és
  • indokolatlanul nem károsítja a szerző, előadóművész, illetve a hangfelvétel (illetve klip esetében a klip előállítója) kiadó jogos érdekeit, továbbá
  • megfelel a tisztesség követelményeinek." (Szjt. 33.§ (2) bekezdés)."
A Szerzői Jogi Törvény fő szabálya az, hogy a hangfelvétel másolásához a szerző, az előadóművész és a kiadó engedélye szükséges. A többszörözés (másolás) engedélyezésének joga (copyright) a szerzői jog legrégebbi és legfontosabb intézménye, mely alól a Szerzői Jogi Törvény csak nagyon szűk körben enged kivételt. A hangfelvételről készített másolat csak abban az esetben minősül magáncélú másolatnak, ha egyrészt megfelel a szabad felhasználás fent felsorolt hármas feltételrendszerének és ezen túlmenően:
  • a magáncélú másolásból közvetve sem származik anyagi haszon, (ha pl. egy DJ másolt CD-t használ, az általa másolt hanghordozó felhasználása közvetetten növeli jövedelmét)
  • más számára még ingyen sem készíthető másolat számítógéppel vagy digitális hordozóra (írható CD)

MAGÁNCÉLÚNAK csak az a házilag készült másolat minősül, amelyet saját tulajdonban álló műszaki berendezés segítségével saját, magán jellegű használat céljára készítettek.

forrás: http://www.mahasz.hu

Egyéb szerzői joggal kapcsolatos tudnivalók:

http://www.mszh.hu/szerzoijog/alapok/szjog_fogalma.html

Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület

Szerzői Jog Portál